Choroby dietozależne
Obecnie, naukowcy są w stanie zdiagnozować ponad 80 chorób, których przyczyną jest złe odżywianie. Cierpi na nie aż 12 milionów Polaków. Poznajmy choroby związane z jedzeniem.
Choroby
Wiele chorób jest przynajmniej częściowo związanych z dietą. Są one przewlekłe, nie ustępują samoistnie, mają charakter zwyrodnieniowo-zapalny oraz atakują wiele narządów jednocześnie. Wpływa na to znacznie przetworzony charakter żywności, która staje się uboga w składniki odżywcze, takie jak błonnik.
Najbardziej znane choroby dietozależne to bez wątpienia otyłość, próchnica zębów, cukrzyca, osteoporoza, choroba wieńcowa, nadciśnienie tętnicze oraz miażdżyca.
Ubogi jadłospis prowadzić może do problemów na tle nerwowym, które w skrajnym przypadku przeobrażają się w Alzheimera lub chorobę Parkinsona.
Zła dieta grozić może także wystąpieniem nowotworów, szczególnie jelita grubego, żołądka, piersi oraz prostaty.
Co ograniczyć?
Niektóre składniki naszej diety nie powinny być spożywane w dużych ilościach. Należą do nich między innymi sól, węglowodany, ostre przyprawy oraz tłuszcze zwierzęce. Zrezygnować powinniśmy przede wszystkim ze słodyczy, fast foodów, tłustych i smażonych potraw. Ich spożywanie negatywnie wpływać może między innymi na poziom cholesterolu, samopoczucie oraz pracę układu krążenia.